Väck boken – digitalt
Ulrika Borkmar, läs- och skrivutvecklare och skolbibliotekssamordnare på Pedagogiskt center, tipsar om och kring digitala böcker för olika åldrar. Passande nu i tider med nätbaserad undervisning. En möjlighet för oss att väcka boken digitalt.
En del av innehållet är tillgängligt för alla och en del gäller endast Helsingborgs stads skolor och det står i så fall angivet.
Polyglutt skola och Ugglo – flerspråkiga digitala boktjänster!
Får man lyssna på böcker ökar chansen att bli en god läsare. Att få med språkmelodi, uttryck och känsla i berättelsen gör det lättare att ta till sig ett språk. Elever behöver också ha tillgång till många böcker.
Med Polyglutt skola och Ugglo får lärare och elever tillgång till ett digitalt bibliotek med tusentals böcker med ljud, bild och text anpassade för förskoleklass till årskurs sex (Polyglutt) och för förskola till årskurs sex (Ugglo) – dessutom på flera språk! Resten av vårterminen har alla elever och lärare i Helsingborgs stads skolor tillgång till de digitala boktjänsterna. På Intranätet hittar du information om inlogg.
Digitala läsnycklar
På Hegas förlag kan du hitta Läsnycklar till flera av Hegas böcker. Hegas böcker har alla elever ( i Helsingborgs stads skolor) tillgång till på Inläsningstjänst via Skolportalen.
Med hjälp av Hegas Läsnycklar kan du som lärare på ett enkelt sätt skapa ett arbetsmaterial till en skönlitterär bok som eleverna läser. Läsnycklar finns digitalt till ett par hundra av Hegas boktitlar och en sökfunktion gör att du lätt hittar rätt Läsnycklar för rätt målgrupp. På inläsningstjänst ILT finns flera av böckerna dessutom inlästa för alla elever som behöver lyssna. Här hittar du Hegas Läsnycklar.
Arbetsmaterial till skönlitterära lättlästa böcker på svenska och engelska
De flesta skönlitterära svenska böcker från Nypon och Vilja förlag finns som text-, ljud- och bildfiler på Inläsningstjänst som eleverna (i Helsingborgs stads skolor) når via Skolportalen.
Folkbiblioteket
På vårt folkbibliotek kan du också låna digitala böcker. Det finns både e-böcker och ljudböcker.
Du kan läsa eller lyssna i din telefon, platta eller dator. Du behöver alltid ha ett giltigt bibliotekskort med PIN-kod för att kunna låna.
Läs eller lyssna i Biblio – Om du vill lyssna eller läsa på din telefon eller surfplatta är det enklaste sättet att använda appen Biblio. Här hittar du alla bibliotekets e-ljudböcker, samt alla e-böcker i ePub-format. Allt kan laddas ner och läsas offline!
Litteraturbanken
På Litteraturbanken kan du söka bland hundratals kända svenska författare och svenska klassiska verk och ladda ner e-böcker gratis. Litteraturbankens skola är en resurs för lärare och elever, bibliotekarier och alla litteraturläsare. Den är tänkt att fungera som läsarens vägledning till det svenska litteraturarvet. Här finns pedagogiska introduktioner, översikter, uppgifter och läshandledningar.
litteraturbanken.se
litteraturbanken.se/skolan
Världens bibliotek – en digital tjänst
Läs och lyssna på ditt språk. Det finns e-böcker och ljudböcker på de stora migrantspråken i Sverige. Världens bibliotek är öppet för alla i Sverige. Eleven behöver registrera sig med sin e-postadress. Eleven kan läsa och lyssna så mycket hen vill i Världens bibliotek. Här hittar du mer information
varldensbibliotek.se
International children´s digital library
På International Children’s Digital Library finns massor med barnböcker på väldigt många språk. I menyn under Read books så klickar du på Simple search och väljer sedan språk i nederkanten.
en.childrenslibrary.org
Barnens bibliotek
Barnens bibliotek är en webbplats som har en massa roligt och bokrelaterat för barn. Här lånar man inte böcker, utan man läser om författare, får och ger boktips, blir inbjuden till tävlingar med mera. Här finns även ett roligt och lustfyllt spel som heter Bibblomon- game.
barnensbibliotek.se
Bibblix
Bibblix är en app som innehåller hundratals tips om barnböcker, utvalda av bibliotekarier. Bibblix är skapat för barn och böckerna är kategoriserade och går att filtrera på ålder. Här kan lässugna barn hitta tips och idéer på böcker och skapa sin egen läslista. Bibblix rekommenderas för att barn lätt ska kunna hitta lästips. Det är enbart är ett fåtal kommuner som ger tillgång till att läsa e-böcker direkt på Bibblix men det går att låna tre e-böcker direkt i appen utan att man behöver ett lånekort i en viss kommun. bibblix.se
En bok som ingen läser sover i sin ensamhet. I samma stund du öppnar boken är boken vaken och du som läser väcker innehållet till liv. Att läsa är en aktivitet. Liten som stor, ung som gammal har olästa äventyr att upptäcka. Var nyfiken på det eleverna väljer att läsa, och krydda med högläsning av böcker de ännu inte kan läsa själva. Värna och underhåll mötet mellan bok och läsare.
Det här skriver Anne-Marie Körling i samband med Kulturrådets läsfrämjande satsning Väck boken. Gå med i rörelsen via länken! Där hittar du också metoder, mallar och material att använda som underlag.