Vad letar du efter?
Sedan 2019 har Toftaskolan och Össjö skola arbetat målmedvetet för att stärka språk-, skriv- och läsundervisningen. Nyligen fick de möta två mycket inspirerande föreläsare, Dr. Robin Bright och Dr. Larry Swartz. Här delar rektor Petra Johnsson Jähnke med sig av skolornas erfarenheter, förhållningssätt och nästa steg i arbetet.
Susanne Jönsson är skolbibliotekarie i Åstorps kommun. Under vårterminen arbetade Susanne intensivt för att läsinspirera barn och pedagoger i kommunens förskolor. En insats som nådde över 200 barn i 3- och 4-års ålder.
Läsprojektet Helsingborgs fyror läser #Hbgs4laser är ett projekt som innebär att alla årskurs 4 i Helsingborg läser boken Athena. Grattis världen, jag är här nu! av Elin Ek. Huvudsyftet med projektet är förstås att öka läsförståelsen hos barn och boken har alla fått gratis av staden.
Textsamtal och att bygga föreställningsvärldar. Hur gör man det rent praktiskt? På Västervångskolan i Landskrona har pedagogerna tillsammans med skolbibliotekarien använt Judith Langers modell för att ge eleverna chans att nå en ny nivå i sin läsning.
Hur hjälper man eleverna att hitta den röda tråden i berättelsen de skriver eller läser? Ett tips är att använda en riktig röd tråd. Med hjälp av den får eleverna hjälp att sammanfatta texten.
Det är alltid svårt att lära sig något nytt! Men det är väl så det ska vara? Jag fick uppleva så många underbara ögonblick av läsmagi idag med mina elever i åk 3.
Nu ska vi läsa och skapa magi. När jag läser kan jag resa i tiden till förr eller till framtiden. Jag har varit i Australien massor av gånger, i böcker, men aldrig på riktigt. Att resa och uppleva med böcker är gratis om man lånar böcker på biblioteket och alldeles, alldeles magiskt!