Lektionsmaterial om alkohol för att minska ungdomsdrickandet

I Skåne är den genomsnittliga debutåldern för alkohol 14 år. Kommande Valborg och student är tillfällen då många ungdomar kommer i kontakt med alkohol. Här finns tips på hur du som pedagog kan göra för att upplysa elever och föräldrar om alkohol.

Undervisa om alkohol

På Verktygslådan finns lektionsmaterial i form av färdiga kahooter, reflekterande övningar och värderingsövningar. Här finns också annat material och användbara länkar.

Pedagogens betydelse

Pedagoger träffar både ungdomar och deras vårdnadshavare i olika sammanhang. Vid dessa möte har pedagogen möjlighet att upplysa om de olika alkoholkampanjer som genomförs och därmed bidra med att alkoholdrickande fortsätter att minska i vårt samhälle.

Tio goda råd till föräldrar om alkohol är en bra början. (pdf)

Studentfirandet är exempel på ett högtidligt minne där mycket behövs planeras och förberedas. Vad kan din skola bidra med till att ungdomarna tänker klart och gör kloka val? Ett enkelt tips är att hänga en vattenflaska runt halsen på den som tar studenten.

Användbara länkar

  • Tonårsparlören är handboken som stöttar tonårsföräldrar med kunskap och råd kring unga och alkohol. Inför valborg skickas boken till alla hushåll med barn som under året fyller 14 år.
  • Tänk om, föräldrainformation om varför ett nej gör skillnad.
  • Hej då alkoholskador, information om varför syskon och kompisar ska låta bli att köpa ut alkohol till de som är minderåriga.
  • Varannan vatten, vänder sig till de som är myndiga och vill bidra till minska alkoholkonsumtionen till en rimligare nivå.
  • I SANDT-podden, får lyssnare en lägesbeskrivning och mycket matnyttig information om olika ämnen, som exempelvis om alkohol.
Sedan 1990-talet slut har alkoholkonsumtionen bland ungdomar i det närmaste halverats i Sverige. Skåne ligger dock fortfarande högre jämfört med riket avseende ungdomarnas alkoholkonsumtion, och det anses vara relativt enkelt för ungdomar att få tag på alkohol.

Aktuell information och statistik om ungdomars alkohol- och drogvanor kan du hitta via Verktygslådans sida Statistik och styrning

Hör gärna av dig till mig för att rådfråga eller om du behöver fler tips.

Den här texten publicerades första gången den 23 april 2018. Länkar och material på Verktygslådan uppdateras kontinuerligt.