Vad letar du efter?
S:t Jörgens skola, den trygga F-6 skolan mitt i Helsingborg, firar i år 150 år. Skolan utmärks av sin starka vi-känsla och ett systematiskt värdegrundsarbete som skapar trygghet och gemenskap. Den unika S:t Jörgen-andan präglas av positivitet, samarbete, traditioner, stark gemenskap, tro på egen förmåga och ett engagemang för livslångt lärande, där varje elev får möjlighet att utvecklas.
I arbetet med att främja barns och ungas psykiska hälsa är det viktigt att ge dem verktyg för att hantera livets stora frågor. I projektet Snacka om livet (SOL) som pågick 2022-2024 tog man fram konkreta och lättillgängliga material för att främja existentiell hälsa. Ett av dem var ”Sånt är livet” (SÄL) som nu efter projektets avslut är en del av Helsingborgs kuratorsgrupps värdegrundsarbete. Denna artikel beskriver delar av SOL och djupdyker i materialet SÄL.
På Elinebergs förskolor i Helsingborg arbetar rektorer och pedagoger tillsammans för att skapa en miljö där barns rättigheter, delaktighet och lika värde genomsyrar hela verksamheten. Vi har träffat Anette Bergmasth, 2024 års vinnare av Childhoodpriset, och Eva Ringqvist som leder sina förskolor genom att koppla arbetet med värdegrunds- och demokratiuppdraget till barnkonventionen. Så här berättar de.
Helsingborgs stads skolor har sedan årsskiftet 22/23 ett nytt arbetssätt mot kränkande behandling och ett nytt gemensamt digitalt verktyg; DF Respons. Wieselgrensskolan i Helsingborg har under 2024 inlett ett projekt för att systematisera och stärka värdegrundsarbetet. Skolan har bland annat skapat ett nytt årshjul som tydliggör systematiken. Vid läsårsstarten ht-24 satte skolan igång det nya upplägget som bland annat innebär värdegrundstid på schemat, varje vecka för alla elever.
Allerums skola upptäckte att deras frånvarosiffror var högre än de hade trott. Skolan har länge haft väldigt bra resultat när de frågat elever om trygghet och trivsel, därför var det något av en överraskning att frånvarosiffrorna såg ut som de gjorde.
Fredagen den 9 augusti hade Lärande och familj en kick off med fokus på samarbete.
Rydebäcksskolan har kommit långt vad gäller ett välorganiserat värdegrundsarbete. Efter en framgångsrik granskning av Skolinspektionen förra året, där Rydebäcksskolan fick beröm, strävar de nu efter att ta ytterligare steg framåt. Genom att dela med sig av sitt arbete hoppas skolan att fler kan dra nytta av deras erfarenheter och framgångar.
5-årsgruppen på Maria Park förskola fick besöka Kungshults vårdboende vid flera tillfällen under hela höstterminen. Ett samarbete mellan förskolan och boendet som haft en positiv inverkan på barnen både språkligt och empatiskt. Jessica Glennstål hoppas kunna fortsätta samarbetet även med nästa barngrupp.
Det har gått många år sedan 60- och 70-talen när det fanns bygglekplatser i många stadsdelar runt om i Helsingborg. Under H22 fick vi tillfälle att testa möjligheterna att driva en bygglek i Helsingborg idag. Frågan vi ställde oss var om det funkar med denna form av mer fri lekplats i en samtid full av riskbedömningar och normer.
Annette och Marika har gjort en pixibox för att lära de minsta barnen och deras vårdnadshavare om barnkonventionen.
På Elinebergsskolan har man inte bara en värdegrundsgrupp utan också en förstelärare med uppdrag kring värdegrundsarbetet. Sedan ett år tillbaka har skolan varit pilot för nytt arbetssätt och digitalt verktyg i arbetet mot kränkande behandling i Helsingborgs stads skolor. Här berättar skolan hur de organiserar sitt värdegrundsarbete.
Är du också nyfiken på att veta vad Den utforskande spiralen innebär och hur du kan inspireras av detta förhållningssätt? Rektor Anette Bergmasth och utvecklingsledare Eva Ringqvist berättar hur de arbetar med förhållningssättet på Elinebergs förskolor.