Vad letar du efter?
På Bjäre skola i Båstad betraktas skolbiblioteket som en viktig pedagogisk resurs för att hjälpa eleverna att söka, bedöma och granska information samt att fördjupa sin förståelse av olika ämnen och teman. Läraren Josephine Larsson och skolbibliotekarien Linda Paulsson har inlett ett inspirerande samarbete som har väckt elevernas nyfikenhet och ökat deras engagemang för skolhistoria.
Sedan våren 2024 har jag, Jessica Arvidsson, haft glädjen att processleda ett systematiskt arbete med att stärka rektorernas analysförmåga i Båstads kommun. Inspirationen väcktes när vi anmälde intresse till Skolverkets kvalitetsdialoger och sedan dess har vi tagit flera viktiga kliv mot en mer förankrad analyskultur i våra verksamheter.
Ewa Nilsson Winqvist, chef för gymnasie- och vuxenutbildning i Båstad och Emma Antonsson, Biträdande rektor på Akademi Båstad berättar om lärcentrum i Båstad.
Det kommunala nätverket för språk- och kunskapsutveckling i Båstad skapar förutsättningar för ökad kvalitet i undervisningen och likvärdighet i alla kommunala grundskolor.
Båstads kommun har jobbat med språkutvecklande arbetssätt under flera års tid. 2023 genomfördes en kartläggning i förskolan där det framkom behov av att tydligare följa upp och utvärdera det språkliga arbetet samt öka kunskapen kring flerspråkighet. Läsåret 23/24 har alla kommunala förskolor i Båstads kommun arbetat med Läslyftets modul “Flera språk i barngruppen”.
Under höstterminen 2023 genomförde SFI och förskolan i Båstads kommun en orienteringskurs som vänder sig till anställda i förskolan. Syftet med kursen var att ge deltagarna ökad insikt gällande vad som ingår i deras uppdrag som vikarier samt en ökad språklig förståelse för yrkesspråket inom förskolan.
Elever från tre skolor i Båstads kommun har hittills deltagit i det fem veckor långa programmet Lära med hästar – alternativ lärmiljö, en pilotstudie för att främja elevers personliga och sociala förmågor i Båstads kommun. Programmet erbjuds för elever i kommunen genom ett samarbete som Barn och utbildning har inlett med Lisa Thorngren, grundare av verksamheten.
Lena Ljungström, förskollärare i Båstad, har tillsammans med kollegor i Portugal och Belgien blivit beviljad 60 000 Euro för ett EU-projekt som ska ta fram digitaliseringsstrategier för barn 3-12 år.
Hanaa Albert arbetar som modersmålslärare och studiehandledare i Båstads kommun. Hon har under 3 års tid deltagit i ett projekt om fjärrundervisning inom ramen för FDLIS, Framtidens Digitala Lärande I Skolan. Inom detta projekt utvecklades en tanke om att använda VR som ett sätt att förstärka lärandet.
För att få konkreta erfarenheter och kunskaper om arbetslivet spelar praon en viktig roll. Därför har en arbetsgrupp för alla kommuner i Familjen Helsingborg samlats och arbetat fram konceptet Pitch a Company Week, som ett alternativ till prao. Syftet är att verktyget ska finnas som ett alternativ för att alla elever i grundskolan och motsvarande skolformer ska få likvärdiga möjligheter att göra val för framtiden.
Hur ska man veta vad man vill bli när man blir stor om man inte ens vet vilka yrken som finns? Representanter från skolförvaltningarna i hela Familjen Helsingborg samlades våren 2019 till en strategidag för studie- och yrkesvägledning. Syftet med strategidagen var både att lära av varandra och komma på nya idéer om hur vi stärker våra elevers valkompetens.
Under sommaren blev det lite förändringar för NT-utvecklandet i Båstad. Maria har börjat på nytt, spännande jobb som verksamhetsutvecklare på KOMTEK i Falkenberg och då blev Karin kvar som ensam NT-utvecklare. Arbetet fortsätter, om än i något förminskad skala.