Nytt material för sex och samlevnadsundervisning

Att undervisa i sex och samlevnad upplevs olika utmanande för alla. Skolverket presenterade år 2018 en publikation där de undersökt sex och samlevnadsundervisning inom grundskolan, grundsärskolan, gymnasieskolan och gymnasiesärskolan. Granskningen gjordes under höstterminen 2017. Resultatet visar, bland annat, att lärare upplever att de behöver kompetenshöjning, råd och stöd för att kunna genomföra en sex och samlevnadsundervisning av god kvalité.

Om du vill läsa vidare kring detta finns informationen på Skolinspektionen.

Informationen ovan var starten till varför jag, tillsammans med en kuratorskollega, fick uppdraget att se över sex och samlevnadsfliken på verktygsladanhbg.se. Arbetet har inneburit att vi har rensat i flikarna och sett över vilka länkar som inte längre är aktuella. Vidare har vi kollat över material som finns tillgängligt på bland annat RFSU och URskola för att sedan lägga in nya länkar där du som pedagog ska komma direkt till ett material som är användbart inom sex och samlevnadsundervisningen.

Fokus har varit att få in lektionsmaterial för 4-9. Under flikarna ”lektionsmaterial” och ”fördjupning” finns nu uppdaterade länkar som går direkt till material som är användbart för dig som pedagog. Gå gärna in och titta på verktygsladanhbg.se. Arbetet som vi gör kommer fortsätta och längre fram kommer även nya länkar under fliken ”kontaktlänkar”.

Under både lektionsmaterial för 4-6 och 7-9 ligger exempelvis RFSU:s nya metodbank. I metodbanken kan man då enkelt klicka in sig på vilken årskurs det gäller och sedan klicka sig vidare.  Exempelvis ”kropp och pubertet” för 4-6 eller ”samtycke och ömsesidighet” för 7-9 och såklart mycket mer.

Hoppas det kommer till mycket användning för er som pedagoger!

Har ni frågor, tankar eller funderingar är ni välkomna att kontakta mig på: julia.achiniotis@helsingborg.se

Vänliga hälsningar,
Julia Achiniotis
Skolkurator
Elevhälsan, Rydebäcksskolan

Stefan Åberg
ANDTS-samordnare, socialförvaltningen, Helsingborgs stad
stefan.aberg@helsingborg.se
042-10 76 09 Läs fler inlägg i denna blogg: ANDTS-bloggen