Vad letar du efter?
På Bjäre skola i Båstad betraktas skolbiblioteket som en viktig pedagogisk resurs för att hjälpa eleverna att söka, bedöma och granska information samt att fördjupa sin förståelse av olika ämnen och teman. Läraren Josephine Larsson och skolbibliotekarien Linda Paulsson har inlett ett inspirerande samarbete som har väckt elevernas nyfikenhet och ökat deras engagemang för skolhistoria.
Det kommunala nätverket för språk- och kunskapsutveckling i Båstad skapar förutsättningar för ökad kvalitet i undervisningen och likvärdighet i alla kommunala grundskolor.
Susanne Jönsson är skolbibliotekarie i Åstorps kommun. Under vårterminen arbetade Susanne intensivt för att läsinspirera barn och pedagoger i kommunens förskolor. En insats som nådde över 200 barn i 3- och 4-års ålder.
Läsprojektet Helsingborgs fyror läser #Hbgs4laser är ett projekt som innebär att alla årskurs 4 i Helsingborg läser boken Athena. Grattis världen, jag är här nu! av Elin Ek. Huvudsyftet med projektet är förstås att öka läsförståelsen hos barn och boken har alla fått gratis av staden.
På Salladsgatans förskola är det nya förskolebiblioteket nu invigt. Samtidigt har man också, tillsammans med Helsingborgs bibliotek, byggt upp kapprumsbibliotek på varje avdelning.
Slottsvångens skola och musikgrundskolan Synkopen i Helsingborg delar skolbibliotek. Under sina tre år som skolbibliotekarie har Emelie Andersson byggt upp det mysiga och omtyckta biblioteket från grunden.
Att ha ett eget e-bibliotek på skolan låter kanske som en dröm och något nästan ouppnåeligt. Men med verktyget Bookis är det lekande lätt och runt om i Sverige finns ett hundratal skolor med egna Bookis-bibliotek.
Gläntanskolans bibliotek har gått från bibliotek till ett mediatek. Men vad är egentligen skillnaden och vad har förändrats?
Skolbibliotek är en månfacetterad verksamhet och innehållet skiljer sig från skola till skola. På Raus Planterings skola hittar vi biblioteket mitt i skolans hjärta och alla elever känner Eva, skolans bibliotekarie.
På Raus Planterings skola i Helsingborg skriver eleverna berättelser och texter precis som på andra skolor. Skillnaden är att här får eleverna också publicera sina egna böcker i skolans digitala bibliotek - Plantioteket.