Välj skolform
Välj tema
Välj kommun
blommor blommor blommor blommor blommor blommor

Sveriges nationaldag – Grej of the day (GOTD)

27 maj, 2024

Den 6 juni är det Sveriges nationaldag, men varför firar vi nationaldag just den här dagen? Ta hjälp av den här minilektionen för att lära dina elever mer om nationaldagen. På ett roligt och enkelt sätt.

personal gruppbild personal gruppbild personal gruppbild personal gruppbild personal gruppbild personal gruppbild

Från text till möjlighet!

8 april, 2024

Gläntanskolan har under lång tid haft fokus på att utveckla elevernas språk-, läs- och skrivförmåga. Här berättar förstelärare Louise Krabbe om projektet.

Porträtt Text i bild: "Uppmuntra vilda idéer Generera många idéer Döm inte ut någon idé Bygg vidare på andras idéer." Porträtt Text i bild: "Uppmuntra vilda idéer Generera många idéer Döm inte ut någon idé Bygg vidare på andras idéer." Porträtt Text i bild: "Uppmuntra vilda idéer Generera många idéer Döm inte ut någon idé Bygg vidare på andras idéer." Porträtt Text i bild: "Uppmuntra vilda idéer Generera många idéer Döm inte ut någon idé Bygg vidare på andras idéer." Porträtt Text i bild: "Uppmuntra vilda idéer Generera många idéer Döm inte ut någon idé Bygg vidare på andras idéer." Porträtt Text i bild: "Uppmuntra vilda idéer Generera många idéer Döm inte ut någon idé Bygg vidare på andras idéer."

"I språket lär vi oss om språket" – Att jobba som modersmålslärare i Helsingborg

31 maj, 2023

Pernille Hagren är modersmålslärare i Helsingborg. Här berättar hon hur det gick till när hon valde jobbet som modersmålslärare framför jobbet som säljassistent. Hon berättar också om hur arbetet som modersmålslärare kan se ut och ger sina bästa tips till dig som arbetar med flerspråkiga elever.

Språket nyckel till integration

30 september, 2021

Vlatka Glumac, verksamhetschef för elevhälsa förskola och skola, samt Erika Blücher, kvalitetschef och skolchef, svarar på nyfikna frågor kring integration och god kunskapsutveckling i det svenska språket till Bjuvs barn- och utbildningsförvaltning.

18 sagor och illustrationer av författare i årskurs 2

13 september, 2021

Anette Qvist och Johanna Hanski berättar hur årskurs 2 på Ättekullaskolan har skrivit en sagobok med 18 fantastiska sagor och illustrationer. Till sin hjälp har de haft barnboksillustratören Mattias Olsson som väglett och stöttat eleverna i deras skapandeprocess vilket resulterat i fina bilder och ett bokomslag som tagits fram efter alla konstens regler.

porträtt porträtt porträtt porträtt porträtt porträtt

Nyfiken på Vildana Basic - förstelärare Gantofta skola

25 maj, 2021

Vildana Basic brinner för att det som pågår i klassrummet ska ha en koppling till samhället utanför skolans väggar. Läs om hur hon tänker och arbetar kring SSA på Gantofta skola.

Cimen, lärare i svenska som andraspråk och Maria, lärare i svenska för åk 7-9 på Slottsvångsskolan i Helsingborg Cimen, lärare i svenska som andraspråk och Maria, lärare i svenska för åk 7-9 på Slottsvångsskolan i Helsingborg Cimen, lärare i svenska som andraspråk och Maria, lärare i svenska för åk 7-9 på Slottsvångsskolan i Helsingborg Cimen, lärare i svenska som andraspråk och Maria, lärare i svenska för åk 7-9 på Slottsvångsskolan i Helsingborg Cimen, lärare i svenska som andraspråk och Maria, lärare i svenska för åk 7-9 på Slottsvångsskolan i Helsingborg Cimen, lärare i svenska som andraspråk och Maria, lärare i svenska för åk 7-9 på Slottsvångsskolan i Helsingborg

Att aktivera elevernas potential med tillitsfulla relationer och kontinuerlig återkoppling

19 maj, 2021

Som en del i Slottsvångsskolans arbete med att förstärka processer som identifierar, inkluderar och aktiverar de nyanländas och flerspråkiga elevernas potentialer på Slottsvångsskolan, skapade vi inför läsåret 2021 en struktur som möjliggjorde för högstadiets lärare i svenska och svenska som andraspråk, Maria och Cimen, att arbeta tillsammans med samtliga elever i samma undervisning.

6 tips för att dramatisera en bok

20 april, 2021

Vad läser du med dina elever? Hur jobbar ni med boken tillsammans? Är du kanske sugen på att utvidga läsningen genom att gestalta och dramatisera er bok? Här är tipsen för dig.

Läsning för alla när Helsingborgs fyror läser

13 april, 2021

Läsprojektet Helsingborgs fyror läser #Hbgs4laser är ett projekt som innebär att alla årskurs 4 i Helsingborg läser boken Athena. Grattis världen, jag är här nu! av Elin Ek. Huvudsyftet med projektet är förstås att öka läsförståelsen hos barn och boken har alla fått gratis av staden.

Väck boken – digitalt

1 april, 2020

Ulrika Borkmar, läs- och skrivutvecklare och skolbibliotekssamordnare på Pedagogiskt center, tipsar om och kring digitala böcker för olika åldrar. Passande nu i tider med nätbaserad undervisning. En möjlighet för oss att väcka boken digitalt.

dekorativ bild, anteckningar dekorativ bild, anteckningar dekorativ bild, anteckningar dekorativ bild, anteckningar dekorativ bild, anteckningar dekorativ bild, anteckningar

Reading & Writing Power

16 mars, 2020

Under en heldag, den 3 mars, hade alla lärare i Ängelholms grundskolor förmånen att få lyssna till Adrienne Gear, en kraftfull föreläsare som talade på temat språk- läs- och skriv-undervisning. Adrienne arbetar som lärare, lärarutbildare och författare i Kanada och har bland annat skrivit de didaktiska böckerna Reading Power och Writing Power. Den första är redan översatt till svenska och den andra är på väg.

Del 2 av 3. Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt: Kompensatoriska verktyg

6 februari, 2020

Det finns många olika verktyg som stöder språkutveckling. Men hur kan man lyckas med att använda olika verktyg på ett positivt sätt för eleven? I det här avsnittet om språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt är fokus på kompensatoriska verktyg. Du får träffa Susanne Robinsson och Michael Bäcklund.