Vad letar du efter?
Sedan våren 2024 har jag, Jessica Arvidsson, haft glädjen att processleda ett systematiskt arbete med att stärka rektorernas analysförmåga i Båstads kommun. Inspirationen väcktes när vi anmälde intresse till Skolverkets kvalitetsdialoger och sedan dess har vi tagit flera viktiga kliv mot en mer förankrad analyskultur i våra verksamheter.
I arbetet med att främja barns och ungas psykiska hälsa är det viktigt att ge dem verktyg för att hantera livets stora frågor. I projektet Snacka om livet (SOL) som pågick 2022-2024 tog man fram konkreta och lättillgängliga material för att främja existentiell hälsa. Ett av dem var ”Sånt är livet” (SÄL) som nu efter projektets avslut är en del av Helsingborgs kuratorsgrupps värdegrundsarbete. Denna artikel beskriver delar av SOL och djupdyker i materialet SÄL.
I en värld i ständig förändring behöver våra unga rustas med kunskap och verktyg för att skapa en hållbar framtid. Genom att samarbeta med arbetslivet kan skolan ge eleverna en mer verklighetsanknuten utbildning. Tillsammans kan vi rusta våra unga för att möta framtidens utmaningar och skapa en hållbar värld. Engagemangsakuten är ett verktyg som kan öppna dörrar för dina elever.
Just nu får både elever och skolpersonal tillgång till AI på olika sätt runt om i många kommuner. Den nya teknologin ger många möjligheter samtidigt som den utmanar. I Helsingborg kommer därför en representant från alla kommunala skolor få delta i en masterclass med fokus på generativ AI i skolan. Skolorna får också möjlighet att delta i ett nätverk kring AI där syftet är att dela erfarenheter, stödja varandra och utforska tillsammans.
Cannabis är den vanligaste narkotikadrogen bland unga. För att öka kunskapen om cannabis hos ungdomar, skolpersonal och föräldrar har stadens ANDTS-samordnare, polisen, och Nicolaiskolan Estetik och media samarbetat och skapat två informativa utbildningsfilmer. Dessa filmer är utformade för att ge värdefulla insikter och stimulera viktiga diskussioner i klassrummet och på föräldramöten.
En analys av fyra samtal om undervisning visar att lärare förklarar sitt praktiska yrkeskunnande mest genom att ge konkreta exempel. De visar också sitt kunnande genom att bredda samtalet, problematisera, gå på djupet och dra slutsatser, men detta sker i mindre utsträckning.
I en nyligen publicerad bok om VFU-handledares betydelse för lärarstudenters praktiska yrkeskunnande har Ann-Christine Wennergren, som redaktör, samarbetat med åtta medförfattare med intresse för VFU-frågor.
Åsa Ottosson och Nina Jönsson arbetar på Elevhälsan i Helsingborg och har tagit fram materialet Våga fråga för dig som behöver stöd i arbetet med suicidprevention i skolan. Här berättar de om bakgrunden till arbetet och hur materialet kan användas.
Undrar du hur det kan vara att arbeta som lärare i USA? I den här intervjun har vi pratat med en lärare i miljövetenskap från North Carolina, USA.
Elever från tre skolor i Båstads kommun har hittills deltagit i det fem veckor långa programmet Lära med hästar – alternativ lärmiljö, en pilotstudie för att främja elevers personliga och sociala förmågor i Båstads kommun. Programmet erbjuds för elever i kommunen genom ett samarbete som Barn och utbildning har inlett med Lisa Thorngren, grundare av verksamheten.
Malin Magnander är lärare på vård- och omsorgsprogrammet på Rönnowska skolan. 2023 blev hon utnämn till Årets yrkeslärare med motiveringar som att hon är bra på att lyssna, förstå och vara ett stöd. Men också att hon är bra på att samarbeta med kollegor, att blanda sina ämnen med andra ämnen och att hon är en glädjespridare.
Philip Brandin är yrkesläraren som brinner för sina elever. Och gör det så pass bra att han blivit Årets yrkeslärare 2023 i Skåne. Vi fick chansen att sätta oss ner en stund och ställa några frågor om just hans engagemang i skolan.