Sök och filtrera

Välj tema
Välj Ämne
Välj kommun
illustration som symboliserar samarbete illustration som symboliserar samarbete illustration som symboliserar samarbete illustration som symboliserar samarbete illustration som symboliserar samarbete illustration som symboliserar samarbete

Har du hört talas om Engagemangsakuten? En bro mellan skola, samhälle och framtid

I en värld i ständig förändring behöver våra unga rustas med kunskap och verktyg för att skapa en hållbar framtid. Genom att samarbeta med arbetslivet kan skolan ge eleverna en mer verklighetsanknuten utbildning. Tillsammans kan vi rusta våra unga för att möta framtidens utmaningar och skapa en hållbar värld. Engagemangsakuten är ett verktyg som kan öppna dörrar för dina elever.

två personer arbetar vid dator två personer arbetar vid dator två personer arbetar vid dator två personer arbetar vid dator två personer arbetar vid dator två personer arbetar vid dator

Här satsar man på AI i skolan

Just nu får både elever och skolpersonal tillgång till AI på olika sätt runt om i många kommuner. Den nya teknologin ger många möjligheter samtidigt som den utmanar. I Helsingborg kommer därför en representant från alla kommunala skolor få delta i en masterclass med fokus på generativ AI i skolan. Skolorna får också möjlighet att delta i ett nätverk kring AI där syftet är att dela erfarenheter, stödja varandra och utforska tillsammans.

två personer samtalar, en i polisuniform två personer samtalar, en i polisuniform två personer samtalar, en i polisuniform två personer samtalar, en i polisuniform två personer samtalar, en i polisuniform två personer samtalar, en i polisuniform

Utbildningsfilmer om cannabis för ungdomar och till personal och vuxna

Cannabis är den vanligaste narkotikadrogen bland unga. För att öka kunskapen om cannabis hos ungdomar, skolpersonal och föräldrar har stadens ANDTS-samordnare, polisen, och Nicolaiskolan Estetik och media samarbetat och skapat två informativa utbildningsfilmer. Dessa filmer är utformade för att ge värdefulla insikter och stimulera viktiga diskussioner i klassrummet och på föräldramöten.

illustration pratbubbla illustration pratbubbla illustration pratbubbla illustration pratbubbla illustration pratbubbla illustration pratbubbla

Hur synliggörs lärares praktiska yrkeskunnande i samtal om undervisning?

En analys av fyra samtal om undervisning visar att lärare förklarar sitt praktiska yrkeskunnande mest genom att ge konkreta exempel. De visar också sitt kunnande genom att bredda samtalet, problematisera, gå på djupet och dra slutsatser, men detta sker i mindre utsträckning.

Åtta kvinnor som står bredvid varandra Åtta kvinnor som står bredvid varandra Åtta kvinnor som står bredvid varandra Åtta kvinnor som står bredvid varandra Åtta kvinnor som står bredvid varandra Åtta kvinnor som står bredvid varandra

En bra lärare börjar med en bra VFU-handledning!

I en nyligen publicerad bok om VFU-handledares betydelse för lärarstudenters praktiska yrkeskunnande har Ann-Christine Wennergren, som redaktör, samarbetat med åtta medförfattare med intresse för VFU-frågor.

två kvinnor två kvinnor två kvinnor två kvinnor två kvinnor två kvinnor

Möte med Åsa och Nina: Våga fråga och suicidprevention i skolan

Åsa Ottosson och Nina Jönsson arbetar på Elevhälsan i Helsingborg och har tagit fram materialet Våga fråga för dig som behöver stöd i arbetet med suicidprevention i skolan. Här berättar de om bakgrunden till arbetet och hur materialet kan användas.

byggnad byggnad byggnad byggnad byggnad byggnad

Här har klimatfrågan flyttat in i klassrummet – på andra sidan atlanten

Undrar du hur det kan vara att arbeta som lärare i USA? I den här intervjun har vi pratat med en lärare i miljövetenskap från North Carolina, USA.

två kvinnor två kvinnor två kvinnor två kvinnor två kvinnor två kvinnor

Lära med hästar – alternativ lärmiljö

Elever från tre skolor i Båstads kommun har hittills deltagit i det fem veckor långa programmet Lära med hästar – alternativ lärmiljö, en pilotstudie för att främja elevers personliga och sociala förmågor i Båstads kommun. Programmet erbjuds för elever i kommunen genom  ett samarbete som Barn och utbildning har inlett med Lisa Thorngren, grundare av verksamheten.

porträtt porträtt porträtt porträtt porträtt porträtt

"Att jobba som yrkeslärare är att blanda det bästa av två världar"

Malin Magnander är lärare på vård- och omsorgsprogrammet på Rönnowska skolan. 2023 blev hon utnämn till Årets yrkeslärare med motiveringar som att hon är bra på att lyssna, förstå och vara ett stöd. Men också att hon är bra på att samarbeta med kollegor, att blanda sina ämnen med andra ämnen och att hon är en glädjespridare.

en person med en stor blombukett en person med en stor blombukett en person med en stor blombukett en person med en stor blombukett en person med en stor blombukett en person med en stor blombukett

"Mötet med eleverna är det som driver mig"

Philip Brandin är yrkesläraren som brinner för sina elever. Och gör det så pass bra att han blivit Årets yrkeslärare 2023 i Skåne. Vi fick chansen att sätta oss ner en stund och ställa några frågor om just hans engagemang i skolan.

två personer föreläser två personer föreläser två personer föreläser två personer föreläser två personer föreläser två personer föreläser

Tillgänglighet och struktur för alla - inklusive elever med diagnoser

Under uppstartsdagarna på Tycho Braheskolan fokuserade lärare och skolledning på hur man tillsammans kan skapa den bästa skolan för elever med olika diagnoser.

Ville undersöka vad som utmärker och vad som möjliggör transspråkande undervisning

Flerspråkiga elevers förstaspråk ska ses som en resurs för lärande. Detta enligt skolans styrdokument. Som en följd har olika utvecklingsprojekt med utgångspunkt i flerspråkighet som resurs initierats runt om i Sverige och även i Helsingborg. I en nyligen publicerad vetenskaplig artikel presenterar Jaana Nehez en forskningsstudie om skolors försök att initiera flerspråkighet som en resurs i undervisningen.