Rödkålsfjärilar

Syftet med övningen

Barnen får lära sig om matens kemi.

Du behöver

  • Rödkål
  • Kniv och skärbräda
  • Blekta kaffefilter
  • Bikarbonat
  • Citronsyra
  • Stor form till rödkålssaften

Gör så här

Rödkålssaft (förbereds i förväg)

Gör rödkålsaft genom att hacka upp rödkålen i små bitar och koka i tio minuter. Sila därefter av saften och låt svalna. Häll upp i en form.

Fjärilar

Klipp ut en vingform i kaffefiltret och veckla ut. För de minsta barnen kan de räcka att klippa upp filtret på långsidorna och veckla ut.

Vänd ned fjärilarna i rödkålssaften och lägg på ett underlag. Strö över ytterst lite av bikarbonat och citronsyra och se färgskiftningar komma fram. Rödkålsaften ändrar till olika färger vid kontakt med pH-värde som är surt eller basiskt. Citronsyra är surt och bikarbonat är basiskt. Anthocyaner är en grupp ämnen som ger röda, lila och blå färger i naturen. De finns bland annat i blåsippor, blåbär, rödbetor, och rödkål. Det är dessa ämnen som gör att rödkålen blir rödare i en sur miljö och blåare i en basisk miljö.

Servera en rödkålsallad med citron eller vinäger till lunch och förklara att det är syran som gjort att rödkålen ändrat färg från mörkt lila till magenta.