Samma råvara på olika sätt

Syftet med övningen

Barnen får fördjupa sin kunskap om en råvara och upptäcka nya smaker och konsistenser.

Gör så här

Välj en grönsak och tillred den på olika sätt.

Exempel blomkål

Servera blomkålen kokt, stekt i rapsolja, rå och som puré.

Recept blomkålspuré

  • 1 blomkålshuvud
  • 2 dl crème fraiche
  • Salt och peppar

Skär blomkålen i bitar och koka mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet och blanda ned créme fraiche och mixa slätt med stavmixer. Smaka av med salt och peppar.

Exempel gråärt

Blötlägg och koka gråärtorna i förväg. Servera gråärtorna kokt, rostad i ugn med kryddor och mixad till en hummus.

Recept rostad gråärt

  • 100 g kokta gråärtor
  • 2 msk rapsolja
  • Salt och valfri krydda

Sätt ugnen på 175°C.Vänd gråärtorna i oljan och tillsätt salt och eventuell kryddning. Fördela gråärtorna på en plåt. Rosta i mitten av ugnen i 40 minuter.

Recept gråärtshummus

Använd matberedare eller stavmixer och mixa de kokta kalla ärtorna med färska örter, vitlök och citron och salt.

Exempel rå morot

Övningen kan även göras utan tillagning genom att skära upp en grönsak i olika former. Testa att låta barnen smaka morot som är riven, slantad, hyvlad och skuren i stavar.