Vad letar du efter?
Ja, vad kan ett samarbete mellan centrala elevhälsan och en kooperativ utbildningskonsult mynna ut i när de får fria tyglar att planera en kompetensutbildningsdag för fritidshemmet med fokus på NPF? Läs vidare om du är nyfiken.
I och med satsningen Samverkan för bästa skola har Ekeby skola gjort en del förändringar. Till exempel mer samplanering och sambedömning mellan ämneslärare, ett språkutvecklande förhållningssätt där språkets glasögon ständigt är på, strukturer och stödmallar som hjälp för att ta reda på elevernas förkunskaper och kooperativt lärande där eleverna stöttar varandra. Lärarna Ronja och Josefin berättar mer.
Under läsåret 2020/2021 har vi fördjupat kunskaperna kring kooperativt lärande i fritidsverksamheten i Bjuvs kommun. Tillsammans formar vi ett gemensamt synsätt och gemensamt språk.
I Bjuv har skolorna flera satsningar kring kooperativt lärande på gång. En som är med och driver arbetet är Anna Jacobsson som är utvecklingsstrateg i kommunen. Vi var nyfikna på att veta mer och ställde några frågor till henne.
Läsåret 2019/2020 med fokus på kooperativt lärande i fritidshemmet börjar lida mot sitt slut. Vad har vi gjort? Vilka effekter kan vi se? Vad tar vi med oss? Hur går vi vidare?
Du står utanför en låst dörr och väntar, utan en aning om vad som ska hända där inne. När du kommer in finns uppmaningen: Välj en plats där du kan sitta tillsammans med tre andra personer. Det är en situation som många elever ställs inför, men hur otrygga blir vi vuxna när vi ställs inför samma situation?
Pedagogen ställer en fråga till hela klassen, och låter eleverna som ivrigt räcker upp handen svara. Känns det igen? Inger Edforss-Fuchs är en av dem som gjort samma misstag. Men med hjälp av kooperativa strukturer utmanar hon sina elever och tillsammans tränar de på att alla ska bli hörda.
Jag har funderat en hel del på hur jag kan utveckla min språkundervisning och syftet är att eleverna får använda målspråket mer under lektionerna. Ett annat syfte är att göra lektionerna lite roligare och mer avslappnade.
Det är alltid svårt att lära sig något nytt! Men det är väl så det ska vara? Jag fick uppleva så många underbara ögonblick av läsmagi idag med mina elever i åk 3.
Nu ska vi läsa och skapa magi. När jag läser kan jag resa i tiden till förr eller till framtiden. Jag har varit i Australien massor av gånger, i böcker, men aldrig på riktigt. Att resa och uppleva med böcker är gratis om man lånar böcker på biblioteket och alldeles, alldeles magiskt!
En av de roligaste arbetsuppgifter som jag kan få som specialpedagog är att medverka till att undervisning utvecklas för att...
Hur kan vi redan från dag 1 i skolan skapa förutsättningar för att använda formativ bedömning som en naturlig del av elevernas lärande? Hur behåller vi elevernas motivation och lust att lära?