Vad letar du efter?
Vi vill se om vi med hjälp av en app och interaktiva stadskartor med tips på rörelser och övningar kan göra det enklare för familjer att tillsammans röra på sig mer. Så beskriver projektgruppen idén om att skapa digitala stadskartor för att få fler familjer att röra på sig och på så sätt öka den fysiska rörelsen hos barn och elever.
På Skåneveckan för psykisk hälsa föreläste Oskar Hemby om gaming och hälsa. Se en inspelning av Oskars föreläsning. Här hittar du också ett lektionsmaterial att använda i årskurs 6 och uppåt.
En årskurs 4 på Nanny Palmkvistskolan arbetade i fyra veckor med ett projekt kring fysisk aktivitet, där konceptet med SCRIIN-aktivitetsmätare var en nyckel i arbetet. Idrottslärare Sebastian Hansson och specialpedagog Maria Dahlgren ser positiva effekter från projektet både gällande klassrumsklimat, läshastighet och elevernas generella rörelse.
Sedan 2018 har RF SISU Skåne arbetat med ”Rörelsesatsningen i skolan” med F-6-skolor i Helsingborg och i resten av Sverige. I Helsingborg har arbetet varit mycket framgångsrikt och i dagsläget är det trettiofem skolor som är med i satsningen.
Tipsa dina elever om de här inspelade yogafilmerna eller varför inte prova på yoga själv!
Sofia Theodoridou arbetar som förstelärare i årskurs 2 på Wieselgrensskolan i Helsingborg och hon är även utbildad hälsopedagog och äventyrspedagog. Hon har arbetat som lärare i över 30 år och brinner för att få in mer fysisk aktivitet i undervisningen.
Medmänskliga samtal gör skillnad och alla människor har ett behov av att bli sedda, hörda och bekräftade. Samtal om existentiella frågor skapar möjligheter för ungdomar att utveckla strategier för att hantera livet. Snacka om livet, eller SOL, hjälper till att skapa förutsättningar för sådana samtal även i skolans värld.
Rågenskolan har sedan hösten 2018 deltagit i Rörelsesatsning i skolan som den svenska regeringen gett Riksidrottsförbundet uppdrag att genomföra. Målet med uppdraget är att arbeta för förbättrad folkhälsa, välbefinnande och skolresultat. Nu nomineras Rågenskolan av Riksidrottsförbundet för sitt framgångsrika arbete.
Jag fick möjlighet att träffa hjärnforskaren Dr Charles Hillman efter att han föreläst om fysisk aktivitet och den växande hjärnan i Köpenhamn våren 2020. Mitt syfte var att få del av bevis och vetenskapligt stöd om sambandet mellan fysisk aktivitet och de tankemässiga förmågorna hos barn och ungdomar.
Under större delen av vårterminen genomförde gymnasieskolan all undervisning på distans. Detta medförde förstås nya utmaningar men också nya metoder. Ett exempel på det är digital yoga i hälsofrämjande och förebyggande syfte. Det har Tycho Braheskolan och Olympiaskolan i Helsingborg provat tillsammans med Elevhälsan och resultatet har varit mycket positivt. – Vi fortsätter gärna med yoga till hösten, säger Gunilla Gadd, skolsköterska på Tycho Braheskolan.
E-sport och gaming har växt fram som ett av de stora fritidsintressena för barn och ungdomar. Elevhälsan arbetar för att stötta elever att hitta en bra balans kring spelandet. Förutom att vi själva sprider kunskap och tips arbetar vi även med positiva förebilder. Skolsköterskan Ida Casparson tar hjälp av en världsstjärna inom e-sport som också råkar vara en tidigare elev på Svensgårdsskolan i Helsingborg.
Allt fler skolor i Helsingborgs stad arbetar med goda vanor för hjärnan och de senaste åren är det fysisk aktivitet som överlägset har varit det vanligaste sättet att arbeta. Men nu seglar ett annat ämne upp bland både elever, pedagoger och skolledare – nämligen sömn.