7 funktioner att ha koll på i Google Meet för dig som lärare

Många skolor och många lärare har tillgång till Googles verktyg. Som pedagog kan du använda Meet för att kommunicera och spela in lektioner och genomgångar. För att kunna göra detta så bra som möjligt finns det en del saker som kan vara bra att ha koll på!

Innan du kan börja använda Google Meet behöver du logga in i Google med ditt utbildningskonto. Din organisation eller skola behöver ha Google enterprise-licens för att du ska kunna nyttja samtliga funktioner. Om du har glömt dina inloggningsuppgifter tar du kontakt med exempelvis din skoladministratör eller annan person som är ansvarig för era olika system.

Google Meet hittar du snabbt på meet.google.com

1. Schemalägg ett Meet med Google Kalender

Oavsett om ert schema på distans följer det vanliga schemat eller inte behöver lektionerna oftast en start- och en sluttid som elever och lärare kan förhålla sig till.

Genom att schemalägga ett Meet med hjälp av Google Kalender har du möjlighet att bjuda in enskilda deltagare men också grupper såsom klasser, kursgrupper eller alla lärare på en skola till ditt möte. Inbjudna deltagare ser sina schemalagda Meets direkt på sin startsidan i Meet samt i Google Kalender. Här kan du även schemalägga återkommande möten som till exempel lektioner.

Det finns också möjlighet att bjuda in personer utanför skolan eller organisationen.

När du schemalägger blir du automatiskt organisatör, eller ägare, av det Meet du skapar. Det gör att du kan styra aktiviteter som Smågrupper, Enkäter samt Frågor och svar. Efter avslutat möte får du som organisatör en automatisk rapport över vilka deltagare som varit med och under vilka klockslag. Om du använt Enkäter eller Frågor och svar får du ett Google kalkylark med resultaten.

2. Använd Meet direkt från Classroom

När du skapar ett Meet direkt från Classroom kan deltagarna i en klass ansluta direkt till Meet inifrån Classroom.

För att du ska bli organisatör/ägare av detta Meet är det viktigt att du är den som loggar in först.

3. Skapa ett Meet snabbt och enkelt

Bråttom?

Du kan snabbt och enkelt skapa ett möte direkt i Meet. Du ger mötet ett namn och kan sätta igång. För att du ska bli organisatör/ägare av ett sådant möte är det viktigt att du är den som loggar in först. Tänk på att skapa ett unikt mötesnamn, så mötesnamn såsom: Grupp1 eller Klass7 är inte att rekommendera.

4. Presentera hela skärmen eller ett särskilt fönster under ett Meet

Brukar du ofta visa videoklipp från youtube? Presentationer med bilder och ljud? Eller annat material du har på skärmen?

Du kan enkelt dela med dig och visa hela din egen skärm eller ett visst fönster under ett möte. Det går också bra att dela med sig av innehåll med ljud såsom youtube-klipp eller presentationer med ljud. Genom att dela en ”flik” i webbläsaren delas flikens ljud som standard.

Deltagare i ett Meet kan också dela sin skärm om inte du som är organisatör hindrar andra deltagare från att dela.

5. Spela in ett Meet

Att spela in ett Meet kan vara bra om du av olika anledningar vill spara en lektion eller en genomgång. När inspelningen avslutas hittar du den efter en liten stund i en mapp på din Google Drive med namnet Meet Recordings.

Tänk på att inte spela in och dela inspelningen av lektioner där elever är aktiva, då detta kan vara känsligt ur GDPR-hänseende!

6. Jamboard i Meet

Jamboard är en digital whiteboard där du som lärare kan skriva, rita eller visa bilder direkt i ditt Meet-möte. Förslagsvis så använder du två olika enheter, en dator som du kör Meet-mötet på och en för att använda som en whiteboard, vilket kan vara en dator med pekskärm eller en iPad/surfplatta samt en skärmpenna för touchscreen. Före Meet-mötet så skapar du en Jamboard-fil på iPaden/surfplattan som du har bredvid datorn. Ge din Jamboard-fil ett namn och spara den på önskat ställe i Google Drive. När du sedan startar ditt Meet-möte så väljer du från Drive att öppna en befintlig Jamboard (den som du skapade precis) på iPaden/surfplattan. Du kan nu parallellt med ditt Meet-möte skriva och rita på din Jambord via din iPad/surfplatta.

7. Rätt inställningar

…så att alla Meet-inbjudningar och länkar öppnas i Chrome med ditt arbetskonto.

För att Googles appar såsom bla Meet ska fungera optimalt så rekommenderas att personal och elever använder webbläsaren Chrome, är inloggade med sitt utbildningskonto samt har valt Chrome som standardwebbläsare.

Undvik privata Google-konton på enheter som tillhör din arbetsplats då privata konton ofta ger problem med åtkomsträttigheter. De elever och anställda som använder Chromebook och är inloggad med sitt utb-konto, behöver inte göra nedanstående inställningar.

  1. Öppna webbläsaren Google Chrome
  2. Klicka på din bild eller bokstaven uppe till höger
  3. Aktivera synkronisering, välj ”Koppla data”
  4. Klicka på de 3 punkterna längst upp till höger i Chrome
  5. Klicka på Inställningar
  6. Scrolla längst ner på inställningssidan och klicka på “Ange som standard”
  7. Använder du en PC så behöver du eventuellt även göra nedanstående steg 8 och 9, beroende på din Windows-version.
  8. Under rubriken Webbläsare klicka på Microsoft Edge
  9. I fönstret som öppnar sig välj Google Chrome

Text: Josefine Hultén, kommunikatör, skol- och fritidsförvaltningen, Helsingborg.
Faktagranskning: Jörgen Carlsson, systemförvaltare Google for Education, skol- och fritidsförvaltningen, Helsingborg.


Länktips för hjälp och stöd!

På sin Google Site Undervisning på distans har Pedagogiskt center samlat alla tänkbara tips och resurser för dig som behöver hjälp med distansundervisning. Stödet riktar sig till anställda i Helsingborgs stads skolor men även du som arbetar i annan kommun har möjlighet att ta del av informationen.

Besök sidan: Undervisning på distans (Google Site)