Jag, nuet, stegen och framtiden

“Jag vill kunna se mina barn i ögonen och säga att jag gjorde det jag kunde”.

Orden, landade käpprakt i kroppen och kommer från debattinlägget  “Vi vill unna barnen allt men gäller det också en framtid” från Sydsvenskan 191221, av Maria Wolrath Söderberg, fil.doktor i retorik. Meningen har stannat kvar, som frågetecken, ibland som ett stort utropstecken och däremellan som ännu ett snöre att hålla i.

Vad gör orden och tankarna med dig?
Vilken framtid vill vi ge barnen?
Hur kan vi se oss i det stora, blåa hela, den jord vi går på och som ska lämnas över bättre till nästa generation? För visst ska den väl det?!
Ja, hur vill vi lämna över stafettpinnen? Stafettpinnen med jorden som insats.

Är det alltid andra som ska göra, välja, ordna?
Är det alltid någon annanstans som problemen ska lösas?
Är det alltid andra som äger problemet?

Vi vet bland annat att vår del av världen värms upp snabbare:
Se artikel från Expressen 200407 “Därför blir Sverige varmare snabbare än…”

Vi vet, att vi använder jordens resurser, som om det fanns drygt 4 jordklot:
Se WWF “Om ekologiska fotavtryck”
Vi vet att vi måste häva kurvan där medeltemperaturen för jorden bara ökar o ökar.

Vem har gett oss rätten till vår överkonsumtion?  Av mat, kläder, transporter?
Vad innebär dagens problem för framtiden?
Vad innebär det för mig? Och dig? Och oss?

Miljön, jorden och jag är här. Du är här. Jag med. Vi tillsammans är många. Vi har klimatet nära, miljön runt oss. De hållbara frågorna är våra att äga och förhålla oss till.

Se bara några nedslag vad vardagen kan visa…

Har du stått vid havet en blåsig dag? Känt vinden vina och kraften dra? Har du plockat egna smultron? Kommit ihåg din egen kasse när du handlar? Har du valt att plocka skräp när du går din promenad? (med plockpinne och egen påse går det bra) Tror du att handlingar visar vägen? Har du sagt till, den som “tappat” sitt skräp? Har du frågat den som röker var de slänger sina fimpar? Vet du vad en fimp innehåller? Jo bland annat kadmium och mikroplast, som till slut ofta hamnar i dagvattenbrunnarna, som därefter sköljer ut i havet, se här Har du insett att det skräp, som inte slängs där det hör hemma, med största sannolikhet hamnar i havet? Har du funderat över om plast överhuvudtaget bryts ned, till exempel en pet-flaska? se här

Köper du grönsaker, som följer året? Har du avstått från de grönsaker som transporterats långt? Har du avstått resor med flyg, då det går? Har du börjat cykla mer? Åka tåg? Har du försökt laga de saker du har? Har du hittat nya och nära platser, att semestra på? Måste alla upplevelser göras långt bort? Har du funderat över vilka upplevelser som stannar kvar? Har du hört bäcken porla och funderat över vattnets rörelse, genom oss, runt oss, över oss?

I alla tider, denna rörelse. Har du lagat och ätit vegetarisk mat lite oftare? Har du lärt dig några nya recept? Har du avstått att köpa nya kläder, då du vet att du faktiskt har garderoben full? Har du bytt kläder med någon annan? Har du börjat fundera var dina kläder kommer ifrån? Se vårt tidigare arbete med sjön som försvann, text 1 och text 2,  apropå bland annat bomullsindustrin.

Har du kramat ett träd? Har du förundrats hur mycket syre trädet kan producera och hur mycket koldioxid den behöver? Har du planterat gröna växter? Har du försökt påverka politiker? Skrivit insändare? Har du engagerat dig i någon eller några miljöorganisationer?

Så ser du, att miljön o tankar om klimatet finns i vardagen.  Det är frågor som inte ligger långt bort. De finns att förhålla sig till, varje dag och i varje handling.

Vilken värld vill du forma? Vilken värld vill du visa? Vilken vuxen vill du vara? Den som skjuter problemen till framtiden, till någon annan, till ett annat land, osv? Börjar allt hos dig, mig och oss…?

Ja det börjar hos oss.

Är du den som visar på vägar, visar på möjligheter, vågar möta barnen frågor, vågar följa barnen in i framtiden, den som är möjlig? Vågar du vara den som visar att vi kan förändra tillsammans? För tillsammans kan vi påverka. Tillsammans blir vi starka.

Vi vill unna barnen allt men inte på bekostnad av en framtid.

Dina ord, val och handlingar har betydelse. Tro aldrig något annat.