- Feifeis rätt till nationalitet och namn
- Merlijins rätt till skolgång
- Joëllas rätt till hälsovård
- Imraan räddas från barnarbete
- Nicky – fattig men lika mycket värd
- Noras rätt till flyktingskydd

Idag vill jag tipsa om program som passar när du vill undervisa om barnkonventionen eller FN. Kanske har du ett sånt tema på gång nu i samband med årsdagen av Barnkonventionens födelse 20 november?
FN:s konvention om barnets rättigheter (barnkonventionen) antogs 1989. Enligt konventionen ska bland annat barnets bästa komma i främsta rummet i alla åtgärder som rör barn.
En del program kommer från UR och kan ses på URplay och resten hittar du i mediakatalogen för Helsingborgs stads skolor.
Även om inte barnkonventionen är en lag i alla länder har alla länder som skrivit under lovat att följa den. I Sverige är den lag från och med år 2020. I utbildningsklippet Barnkonventionen berättas om vad barnkonventionen är och du får även veta mer om UNICEFs arbete. Passar för åk 1-6.
Den helt nya UR-serien Barns rätt med Jonas belyser barnkonventionen ur en vardagsvinkel i hem- och skolmiljö. På ett lättsamt sätt hjälper de tio programmen lyssnaren att relatera till och förstå några av artiklarna i konventionen. Programmen kan fungera som lektionsstarters eller diskussionsunderlag kring de olika artiklarna inför att barnkonventionen blir lag i Sverige 2020.
Programledaren Jonas Leksell återvänder till sin hemstad Borlänge. Han pratar med sin mamma om sin barndom, om hur det var att vara barn då och vilka rättigheter han hade. Men hur ser det ut i dag? För att ta reda på det pratar han med olika Borlängebarn om deras liv och rättigheter, kopplat till barnkonventionen.
Det finns även en riktigt bra serie från UR för de yngre barnen som heter Med all rätt. I tio korta dramatiserade berättelser sätts olika artiklar från barnkonventionen in i sammanhang där barn som bor i Sverige kan känna igen sig själva eller sina klasskamrater. Berättelserna belyser barns rättigheter med syftet att ge en ökad förståelse för när dessa rättigheter kränks. Passar från förskoleklass.
Hur kan barnkonventionen hjälpa dig? Hur kom barnkonventionen till? Vilka är de grundläggande principerna? Och hur kan barnkonventionen hjälpa just dig? I ett kort klipp försöker UR besvara de frågorna i en animerad och lekfull kontext.
Serien Barnkonventionen visar hur barnkonventionen på olika sätt berör barn på vårt jordklot. Passar för åk 4-6. Det finns 6 avsnitt i mediakatalogen idag:
Att leva i exil – flyktingbarn berättar– Enligt UNHCR spenderar flyktingar i genomsnitt 17 år i limbo, oförmögna att åka hem eller gå vidare med livet. I denna dokumentär berättar barn helt själva om deras smärtsamma minnen, de utmaningar de står inför och deras ständigt föränderliga förhoppningar och drömmar om framtiden. Passar från åk 4.
I #Minflykt får vi följa några personers flykt från deras hemland genom Europa och ta del av det som möter dem på vägen. Innehållet görs av dem själva och stöds av djupintervjuer med skaparna av materialet. Passar från åk 7.
Hoppas någon av dessa filmer kan bidra till dina elevers lärande och att sammanställningen kanske sparade dig lite tid, istället för att själv behöva leta.