Utvecklas som skribent i en forskarutbildning

Forskarskolan CSiS är på skrivarinternat. Vi är 9 stycken kommunlicentiander från skånska och halländska kommuner, som hittills har genomgått tre av fyra års forskarutbildning. Vad det känns behövligt och lyxigt med en hel veckas skrivande i denna fas.

De gångna tre åren har passerat med vindens fart. Vi är i ett läge där vi behöver sammanhållen tid för att få fart på skrivandet och internatet i Simrishamn ska bidra till detta. Vad det känns behövligt och lyxigt med en hel veckas skrivande i denna fas.
Syftena med forskarskolans skrivinternat är flera. Dels skapas sammanhållen tid att skriva, dels får vi stöd för att utvecklas som skribenter. Precis som vi gör i vanliga fall i seminarier använder vi viss tid till att ge värdefull feedback på varandras texter.

Skriv om ditt ämne på många olika sätt!

Utöver detta och som grädde på moset har vi dessutom lyxen att ha Susanne Pelger med oss, ett retorikproffs som har gett oss stimulerande kursuppgifter med syfte att utveckla vårt skrivande. En av uppgifterna har varit att skriva en tweet med högst 280 tecken som en koncentrerad presentation av det viktigaste i våra forskningsprojekt.

Vi har också provat att skriva en intressant form av argumenterande text, utläggning av kria (visdomsord). Med en begränsad tid på 30 minuter fick vi välja en kria och därefter skulle vi argumentera för krian med hjälp av 7 topiker (beröm, parafras, skäl, motsats, liknelse, exempel, citat) och ett därpå följande starkt motiverande slutord. En mycket stimulerande skrivövning som genomfördes i grupp. Vi hämtade vår kria från Dewey.

”If we teach today as we taught yesterday, we rob our children of tomorrow”
John Dewey

Under veckan har vi också skrivit olika former av korta tidsbegränsade flödes-skrivningar samt reflekterande metatexter om vårt skrivande varje kväll. Om man vill bli riktigt skicklig på att skriva akademiska texter har man stor nytta av att skriva om sitt ämne på många olika sätt menar Susanne.

Att ett skrivarinternat innehåller en massa skrivande är logiskt och inte någon underdrift. Men variationen av skrivande har tillfört mycket till skrivprocessen, så pass att detta blogginlägg om en skrivarvecka också föddes.

En vanlig dag på ett skrivarinternat

Så här kan en dag se ut: Du vaknar och fäller upp rullgardinen, tittar ut över havet, lägger dig i sängen igen och öppnar locket till din laptop. Du ställer timern på två minuter och börjar dagen med att skriva om havet. Därefter stiger du upp och sätter dig med den text som du har bestämt dig för att arbeta med under dagen. Efter en stunds skrivande går du till dukat bord och äter en supergod frukost. Sen är det bara att fortsätta arbeta med din text. Någon skriver på ett resultatkapitel, en annan på metod, ytterligare några putsar och fixar slutfinishen på en artikel. Mycket tankemöda går åt. Du går fram och tillbaka mellan text och data och letar efter den fakta som bäst underbygger de resultat som analyserats fram. Tänker och skriver, tills hjärnan behöver en paus.

På med ytterkläder och ut och gå en rask promenad på Simrishamns vackra strand. Det blåser och regnar men det gör inte något för tankarna flödar och kläder efter väder gör strandvandringen närande för kommande arbetspass.

Väl hemma igen byts något ord med kollegor innan datorn öppnas på nytt. Hur går det? Det är trögt. Ett steg fram. Långsamt leder också någonstans. Till lunch presenteras rårakor med bacon eller torsk med kokt potatis, och till veganen cannelloni. Därefter har vi gemensamma övningar med Susanne. Skratt och hjälpsamheter avlöser varandra. Vi konstaterar att vi är en härlig och stödjande grupp, men det är ändå tufft och emellanåt går det inte så fort som vi tänkt. Tillbaks till egenarbete fram till halv sju då vi ses på största rummet för att börja ladda för middagen där ännu fler samtal om både mat, forskning och livet i allmänhet sker.

Efter middagen återstår endast ork för den sista uppgiften som innebär att reflektera över framgångar med sitt avhandlingsskrivande under dagen. Flera av oss skriver om att många timmar går åt till att producera alldeles för lite text. Några rader kan ibland ta flera timmar. Efter en hel arbetsdag är kanske resultatet endast en halv sida text. Trots denna möda, är det så roligt att skriva! Det är på ett sätt som att leka. Man skapar sitt eget universum!

Klockan 22.29 stänger du locket på datorn, kryper ner i sängen, läser en stund, släcker lampan och drömmer om dina formuleringar!

Kurs i akademiskt skrivande

Är du sugen på att gå en kurs i akademiskt skrivande finns en bra webkurs här. Kursen vänder sig de som ska skriva ett akademiskt arbete inom både grund och forskarutbildning vid universitet och högskola.

Eva Pennegård, Karin Ollinen och Eva Svensson
Kommunlicentiander från Ängelholm och Helsingborg