Meningsfullt föräldramöte när eleverna leder mötet

I onsdags hade vi föräldramöte. Föräldramöten är ett bekymmer på vår skola. Vi får inte föräldrarna till skolan heter det. Jag backade bandet och funderade på hur jag skulle kunna göra föräldramötet angeläget, meningsfullt och begripligt för både elever och föräldrar.

För några år sedan hade vi ett föräldramöte som engagerade. När vi utvärderade det mötet föddes idéen om att gå steget längre – att låta eleverna leda hela mötet. Och med förstående kollegor som litade på mitt omdöme kunde jag köra.

Jag hittar stöd på flera ställen i läroplanen, ja, redan i kapitel 1 kan vi läsa:

Skolans uppdrag är att främja lärande där individen stimuleras att inhämta och utveckla kunskaper och värden. Skolan ska i samarbete med hemmen främja elevers allsidiga personliga utveckling till aktiva, kreativa, kompetenta och ansvarskännande individer och medborgare…

En viktig uppgift för skolan är att ge överblick och sammanhang. Skolan ska stimulera elevernas kreativitet, nyfikenhet och självförtroende samt vilja till att pröva egna idéer och lösa problem. Eleverna ska få möjlighet att ta initiativ och ansvar samt utveckla sin förmåga att arbeta såväl självständigt som tillsammans med andra. Skolan ska därigenom bidra till att eleverna utvecklar ett förhållningssätt som främjar entreprenörskap.

Denna gång valde jag innehåll och gjorde grupper som eleverna skulle arbeta i. Arbetet har tagit alla svenska och SO-lektioner i en hel vecka. Man kan ju undra om det var värt all tiden?

Jag skapade följande ämnen som skulle förberedas:

  1. Presentation av lärarna
  2. Lärande
  3. SO
  4. Klassråd
  5. NO
  6. Läsning
  7. Matematik
  8. Rast
  9. Olweus
  10. Engelska
  11. Klassvärdar
  12. Idrott
  13. Bild
  14. Musik
  15. Slöjd
  16. Robinsons resa
  17. Födelsedagar
  18. Boka utvecklingssamtal
  19. Elevledda utvecklingssamtal

Eleverna hade två uppgifter: Skriva manus och göra bilder till presentationen.

Jag gjorde en google-presentation som vi alla delade men det fungerade inte. Plötsligt hade någon raderat 20 sidor… inte så lyckat. Gör om och gör rätt. Eleverna fick nya direktiv – skriva manus och hitta bilder, text mm. Sedan fick en grupp i taget komma till mig så lade vi in det tillsammans. Eleverna var kreativa. Vi lärare intervjuades inför presentationen, iPadsen togs fram och eleverna fotograferade på lektioner, läroböcker, lärare som inte kunde komma, arbeten som var klara.

Det märktes fort att det var en meningsfull uppgift. Eleverna var snabbt onåbara för mig och helt fokuserade på vad de skulle säga. Får vi titta i NO-boken? Vad ska vi säga om musik? Kan vi titta på veckans mål? Ja visst – bara kör. Här och där fick jag bryta in och stötta samarbetet men på det hela taget räckte det.

Eleverna repeterade på scen med mig och med andra lärare, så när det var dags för mötet hade jag inte ens hört alla presentationer. Det är jag glad för! Vi lärare pratade om lärande och läsning men resten var elevernas.

Det kom minst 44 vuxna och ca 38 elever (av 44 möjliga) vilken måste betraktas som en succé.

Fikat var framdukat och eleverna började. Första paret ut och en elev som varit i Sverige mindre än ett år överraskade både oss pedagoger och sina föräldrar genom att göra en fantastisk presentation. Vägledd och hjälpt av en klasskamrat som både gjorde sin del OCH hjälpte till. De elever som inte kunde komma på mötet hade ändå arbetat fram manus och hade sina namn på ett ämne. Några blev på så sätt lämnade ensamma på scen men då kom genast en kamrat och stod bredvid. Det var fantastiskt att se och höra dem när de visade varann respekt och solidaritet.

Fika pålystes och samtidigt startade bokningen av utvecklingssamtal via simple sign up. Denna del hade en del rena fel inbyggda och de kan bara skyllas på mig själv som tur är. Fler skulle haft koll på ´hur man ska göra så hade det gått. Men ändå, 31 bokade samtal på samma gång är helt klart godkänt. Nu har vi bara 13 att ringa.

Nästa möte ska förberedas genom att klassrådet bestämmer vilka rubriker vi ska ha, vi ska ha fler som kan bokningssystemet och vi lärare ska kopplas bort ytterligare från det tekniska. Det kan finnas elever som hellre sköter ljud, ljus och fika än står på scen till exempel. Vi märker att eleverna som presenterade ett ämne har mer koll på det nu och är mer intresserade. Det öppnar nya möjligheter!

Nu är det långt till nästa gång men jag längtar redan efter vilka överraskningar eleverna ska bjuda på då!