Lärare på Kullagymnasiets nya program

Moa Samuelsson arbetade tidigare som civilekonom men bytte karriär och studerade till pedagog. Hon och Patrik Kristiansson är båda lärare på Kullagymnasiet som i år startat två nya program, Ekonomiprogrammet och Försäljnings- och serviceprogrammet. Så här kan det se ut på deras arbetsplats.

Kullagymnasiet, Höganäs kommuns gymnasium. En plats där du kan känna dig hemma, möta dina vänner och där din framtid startar. Nu växer Kullagymnasiet, på insidan. Innanför väggarna utvecklas gymnasiet ständigt och med två nya program breddas möjligheterna för eleverna att vara nära sitt hem.

När du kommer in på Kullagymnasiet möts du alltid av fart och fläkt, gemenskap och skratt. Eleverna sitter i sköna fåtöljer och snackar, några är på väg in i skolans bibliotek och några skyndar med datorn under armen till nästa lektion. Utanför biblioteket samlas ungdomarna gärna och pluggar, spelar brädspel eller gör planer inför helgen.

Lärarna rör sig bland eleverna och stannar upp och pratar, bryr sig om och checkar av om de har ätit lunch, om de har frågor som rör något ämne eller vad som är på gång. Här finns det värme och trygghet och alla är välkomna.

Från civilekonom till lärare

Ekonomiprogrammet och Försäljnings- och serviceprogrammet är två tillskott på skolan och med det nya ekonomiprogrammet började även en ny lärare.

– Jag valde att arbeta på Kullagymnasiet för jag blev lockad av att arbeta på en lite mindre skola och som kändes väldigt familjär.

Jag kommer från Båstad och var nyfiken att arbeta på en skola i en kommun som har många företagare.

Tidigare arbetade jag som civilekonom och jag har jobbat som konsult i många år på ett företag. Jag blev intresserad av läraryrket och läste till pedagog och nu kan jag ta med mig min erfarenhet från företagsvärlden till ekonomiprogrammet, berättar Moa Samuelsson gymnasielärare på Ekonomiprogrammet och tidigare Civilekonom.

Under utbildningen kan eleverna gå ett mentorsprogram där de har möjligheten att starta ett Ungdomsföretag och vara delaktiga i Business Friday.

Skolans samarbete med Ung Företagsamhet som sträcker sig under ett helt år, innebär att eleverna har i uppgift att starta upp en affärsidé och ett företag samt driva det under hela läsåret.

– Det finns möjlighet att fortsätta med sitt uppstartade företag efter skolan. Vi har några drivna elever som redan under terminsstarten frågar när de skulle börja starta sina företag. Det är väldigt kul och intressant att få vara delaktig i utvecklingen med eleverna på en skola som har ett gymnasieprogram med samarbete i föreningen, Ung företagsamhet, fortsätter Moa.

Vill motivera eleverna genom samarbete med näringslivet

Kullagymnasiet har ett starkt samarbete med näringslivet och här finns stora möjligheter för ett samarbete med skolan och företagen i Höganäs kommun och med en vision om att stärka skolans bredd och spets.

– Med Business Friday vill vi ge eleverna något lite extra, en motivation och en bild om var deras studier kan leda dem i framtiden. Dessutom blir det ett roligt avbrott där de får besöka en annan miljö och ett möte med vuxenvärlden, säger Patrik Kristiansson

De två nya eleverna från ekonomiprogrammet som beskriver gymnasiet som en trygg och liten skola med ett stort hjärta.

– Jag valde Kulla för att det känns tryggt att gå på en skola som ligger i en lite mindre ort. Det är lugnare tempo än i större städer och det är skönt att den ligger i närheten av där jag bor, berättar Felicia Torstensson förstagångselev.

– Jag har hört mycket bra om skolan, flikar klasskompisen Louisa Dropp in.

Idag finns det många olika gymnasieskolor i närliggande kommuner som konkurrerar med Kullagymnasiet. Det gäller att sticka ut och locka med något som andra inte har, vara tillgängliga och visa upp sin skola.

– Första gången jag fick reda på att Ekonomiprogrammet fanns på Kullagymnasiet var på deras mässa. Jag tänkte först välja Samhällsvetenskap men på mässan fanns det bra information om det nya programmet och då var det ett självklart val. Jag var även här på besök när det var Öppet hus, säger Felicia.

Text: Malin Wingårdh, Höganäs kommun.

Lärare på Kullagymnasiets nya program - Pedagogsajten Familjen Helsingborg