Vad letar du efter?
Om du som barn får möjligheten att känna delaktighet i din egen stad har du förmodligen bättre chanser att växa upp till en framtida demokratisk medborgare. Ett sätt att lära känna sin stad är genom att utforska historiska platser. Det fick 5-årsgruppen på Furutorpsgatans förskola göra under förra året. Dessutom fick de göra en egen rundvandring i appen Guide Helsingborg där de kunde berätta om allt det de lärt sig i sitt projekt och på så sätt sätta sitt eget digitala spår i staden.
Föräldramötet är en möjlighet för oss i skolan att involvera föräldrar i deras barns vardag i skolan. Därför anser jag, både som förälder och som förebyggande ANDTS-samordnare, att vi är skyldiga våra barn och ungdomar att låta deras föräldrar vara delaktiga och aktiva i så stor grad som möjligt när vi genomför föräldramöten.
Jag tror att gränser skapar utanförskap och en känsla av osäkerhet istället för gemenskap och trygghet. För visst har vi alla som bor i denna stad, oberoende av var i staden vi kallar ”hemma” rätt att känna oss som en viktig del av staden, och då menar jag hela staden?
Vi heter Roger Hatter och Jenny Löfgren (förstelärare). Vi arbetar som klasslärare i årskurs 6 på Varagårdsskolan i Bjuv. Vi arbetar sedan 2016 i ett tvålärarsystem. I klassen går det för närvarande 40 elever. Vi vill ge er en liten inblick i hur vi arbetar med delaktighet tillsammans med våra elever.
Tanja Lindborg och Gunilla Hagström arbetar på Humlegårdens förskola i Helsingborg. På Södra nätverket berättade de om sitt arbete med de allra yngsta barnen och om hur teorier blev ett verktyg för lyssnande.
På Solrosens förskola handlar arbetet med Grön Flagg om helheten. Det handlar om ett hållbart tänk och livslångt lärande. Delaktighet och lärande genom lek och skapande där allt hänger ihop. Solrosen vill skapa ett hållbarhetstänk hos barnen i tidig ålder samtidigt som barnens nyfikenhet leder lärandet.
Barn och pedagoger från S:t Jörgens förskolor har samlats i foajén på Dunkers kulturhus. Förskolornas 147 barn har alla deltagit i ett konstprojekt där skapandet tog avstamp i barns delaktighet och förskolornas tema ”Barns relationer till en plats”. Dunkers blev den gemensamma platsen. Barnen har skapat i ateljén och de har också utforskat byggnadens inre och yttre.