Rödkålsfjärilar
Syftet med övningen
Barnen får lära sig om matens kemi.
Du behöver
- Rödkål
- Kniv och skärbräda
- Blekta kaffefilter
- Bikarbonat
- Citronsyra
- Stor form till rödkålssaften
Gör så här
Rödkålssaft (förbereds i förväg)
Gör rödkålsaft genom att hacka upp rödkålen i små bitar och koka i tio minuter. Sila därefter av saften och låt svalna. Häll upp i en form.
Fjärilar
Klipp ut en vingform i kaffefiltret och veckla ut. För de minsta barnen kan de räcka att klippa upp filtret på långsidorna och veckla ut.
Vänd ned fjärilarna i rödkålssaften och lägg på ett underlag. Strö över ytterst lite av bikarbonat och citronsyra och se färgskiftningar komma fram. Rödkålsaften ändrar till olika färger vid kontakt med pH-värde som är surt eller basiskt. Citronsyra är surt och bikarbonat är basiskt. Anthocyaner är en grupp ämnen som ger röda, lila och blå färger i naturen. De finns bland annat i blåsippor, blåbär, rödbetor, och rödkål. Det är dessa ämnen som gör att rödkålen blir rödare i en sur miljö och blåare i en basisk miljö.
Servera en rödkålsallad med citron eller vinäger till lunch och förklara att det är syran som gjort att rödkålen ändrat färg från mörkt lila till magenta.