Vad letar du efter?
I Ängelholm har skola, elevhälsa och socialtjänst gått samman i en ny samarbetsmodell för att tidigt identifiera och stödja barn med risk för problematisk skolfrånvaro. Genom omtankesamtal och en vetenskapligt förankrad behovskompass hoppas man på ett förebyggande arbete som hjälper elever att trivas och utvecklas i skolan.
Att reagera på saker du ser och hör, på omvärlden och det som händer i den. Det vill vi alla men ibland är det svårt att veta hur. Inger Fuchs är en av de som ständigt driver framåt och involverar eleverna i det som händer på vår planet här och nu. Så här agerar hon efter att ha sett David Attenboroughs film Massutrotningen.
När det var dags att flytta till nya lokaler såg pedagogerna på Kristallens förskolas 5-årsavdelning en möjlighet att skapa lärmiljöer de laddat för att få till under en lång tid. I april 2020 stod deras nya förskola redo. Utformad utifrån ledord som hållbar, tydlig, innovativ, inbjudande och tillgänglig.
Anneroskolan började redan under vårterminen att förbereda sig för att undervisningen skulle behöva ske på distans. Det har de haft nytta av hela läsåret och när högstadiet i Helsingborg gick över på distans rullade undervisningen på med full närvaro och med både elever och lärare som visste vad de behövde göra.
Film som läsfrämjare – hur funkar det? Filminstitutet skapade ett projekt för ett par år sedan som handlar om hur man kan använda filmen för att väcka barns och ungas läslust.
Ibland kan avsaknaden av digitala verktyg skapa nya möjligheter och ökat samarbete. Så var det på Brogårdaskolan i Bjuv.
Glitter-Kenneth, Sop-Gunilla och deras kompisar var på plats när de kommunala förskolorna i Ödåkra hade en riktig sagofest som avslutning på årets språktema.
Genom att arbeta kring en sagobok under en längre period väcks barnens intresse för såväl språk som naturvetenskapliga ämnen. Det syns inte minst på de kommunala förskolorna i Ödåkra där man har boken "Promenad" som Tema.
Nu har vi i Ödåkra förskolor arbetat med projekt kring sagoboken Promenad i en hel termin och lite till. Boken har ingen given dramaturgi, vilket gör att arbetet med den är allt annat än förutsägbar, speciellt när barnens röster får komma till tals.
Hur arbetar Ödåkra förskolor med det kollegiala lärandet? I området har vi återkommande tillfällen där vi ses i grupper och delger varandra var vi är i projektet just nu, hur vi tänker och vad vi ser för utmaningar. Vi brukar ha en grupp för pedagoger som jobbar på 1-3 års avdelningar och en grupp där pedagogerna från 3-5 års avdelningar deltar. I varje grupp finns en representant från varje avdelning från de olika förskolorna, vilket gör att det blir en härlig samling på 9 pedagoger per grupp.
Hjärna-puls-glädje, har inte bara spridits runt om i vårt avlånga land, utan även över sundet, då vi förra veckan besöktes av Langhøjskolen från Danmark. Det var en dag fylld av inspiration från båda håll.
För andra året i rad fick modersmålslärarna från modersmålsenheten i Helsingborg möjlighet till två heldagar fyllda med kompetensutveckling. Vi såg fram...