5 aktiviteter på förskolan för att minska matsvinn och göra maten mer klimatsmart

I projekt SmartMat arbetar vi för att få våra matgäster i skolan och förskolan med på resan mot en klimatsmartare mat med mindre matsvinn. Min roll i projektet är att inspirera och motivera kockar, pedagoger och skolledare i arbetet. Jag vet vilken skillnad det blir när det finns en förståelse för hur maten växer, smakar, […]

Bränderna i Australien – Grej of the day (GODT)

Vad är att veta, att vilja, att kunna?

Aralsjön, Indonesien och våra kläder

Ni vet sjön som nästan försvunnit…? Den där Aralsjön, som varit världens fjärde största sjö.

Lärande för hållbar utveckling

I den här filmen förklaras begreppet Lärande för hållbar utveckling. I filmen får du träffa Robin Baltersen, samordnare på Maria Parkskolan, Karin Jonsson Agardh, miljöombud på Dalhems förskola och Inger Fuchs, miljöombud på Västra Ramlösa skola. Berättarröst är Emma Sjöberg, miljösamordnare på skol- och fritidsförvaltningen i Helsingborgs stad.

Högastensskolans arbete med att integrera maten i undervisningen

Högastensskolan är ett levande exempel på hur maten och måltiden kan integreras i skolans övergripande arbete, hur maten får en viktig och central roll i arbetet med hållbar utveckling. Men varför det tänker kanske du? Jo, för är det något vi kan vara överens om är det att maten har en betydande roll i vårt […]

Snäckor och beebots

Hur bygger vi in hållbarhet i vårt utbildningssystem? Givetvis måste vi börja från början, med de små barnen. Genom att göra hållbarhetsperspektivet till en naturlig del av allt arbete på Hästskons förskola, Skogsgläntans förskola och Rosenvägens förskola i Laröd skapas möjligheter för barnen att utveckla den handlingskompetens som behövs för att fatta hållbara beslut, nu […]

Vart har sjön tagit vägen?

Vi gör en resa in i hållbar utveckling med hjälp av en aktuell dokumentär, olika kartböcker, 100 frågor och våra egna kläder. Vi reser in i vår konsumtionsvärld, vi ännu inte riktigt förstår.  Våra frågor bär oss vidare. Vi känner oss som detektiver. Vi löser problem och besvarar frågor på vägen.

Västra Ramlösa – En skola för hållbar utveckling

Så kom beskedet, Västra Ramlösa skola har fått Skolverkets utmärkelse Skola för hållbar utveckling! Utmärkelsen delas ut till förskolor och skolor som jobbar aktivt med frågor som rör hållbarhet.

Så här mäter vi matsvinn i förskolan

Marie Hertzman, kock på Skogsgläntans förskola, guidar oss genom deras enkla process för att mäta och minska matsvinnet.

Ringstorpsparkens restaurangtorg blir verklighet

Redan innan Ringstorpsparkens förskola hunnit öppna dörrarna till den då nybyggda verksamheten hade ledningen en idé om att man borde skapa en gemensam restaurangmiljö för förskolans barn. När sedan kocken Ana Marusic anställdes var denna idé också något hon stod bakom. Men ibland behöver man skynda långsamt och beslutet om att prova ett restaurangtorg har […]

Vad har en hemkunskapslärare, en NO-lärare och en idrottslärare gemensamt?

Det rätta svaret är att de alla har mat som gemensam nämnare! Hemkunskapslärarna Isabell och Anna på Maria Parkskolan har under 6 veckor genomfört ett tema tillsammans med idrottslärare och NO-lärare.

Hur skapar vi tillsammans förändring och vad sker i mötet med förändring?

De kommunala förskolorna på Drottninghög arbetade under läsåret 18/19 med förändring. Alla barngrupper arbetade med sina egna projekt utifrån olika observationsfokus och arbetet tog olika riktning och form. Titta in ett av projekten och förundras tillsammans med barnen på avdelning Flodhästen på Kristallens förskola!

Miljögruppen som arbetar för ett hållbart lärande

Inom Slottsvångens förskolor pågår sedan många år tillbaka ett kreativt samarbete mellan miljöombuden. De driver förskoleområdets miljögrupp där representanter från alla förskolor finns med, två från de större förskolorna och en från de mindre. Gruppen består av sex energiska och drivande miljöombud som alla arbetar för att skapa en hållbar förskola.

Västra Ramlösa skola gör det hållbart tillsammans

Nu har arbetet med ansökan till Skola för hållbar utveckling kommit en bra bit på vägen och ansökan börjar bli klar för att skicka in till skolverket. Jag passade därför på att ställa några frågor till rektor Henrik Gustafsson och förstelärare Inger Edforss-Fuchs om hur de har upplevt processen hittills.

Klimatskolan – Del 1, 2 och 3

I tre korta filmer sätter miljösamordnare Emma Sjöberg frågorna om hållbar mat i ett sammanhang. Välkommen till Klimatskolan!

Måltidspedagogik som en väg till språkförståelse och ökat ordförråd

Ingela Karlsson har alltid haft ett intresse för natur och odling men intresset för måltidspedagogik väcktes först när hon började arbeta på Trollskogens förskola i Kvidinge. Nu har hon skrivit en utvecklingsartikel i ämnet inom FoU-programmet Undervisning i förskolan.

Så inspirerar Marie barnen med klimatsmart mat

Vi besöker Marie Andersson, kock på Skogsgläntans förskola sedan 10 år tillbaka. Marie har just tackat ja till ett spännande samarbete med Skånemejerier som innebär att de kommer att göra ett helt recepthäfte med hennes mellanmålsrecept.

Globala målen på Gustavslundsskolans RIKA-dag

Tre gånger per termin bryts schemat på Gustavslundsskolan för att göra plats för RIKA-dagarna. Under de här dagarna får skolans alla elever mötas omkring olika spännande teman. I höstas fick ”De globala målen” spela huvudrollen när Per Andersson stod för planeringen tillsammans med sitt lärarlag.

Miljöarbete – börja i det nära och bygg utåt

Hur tänker och arbetar man för att skapa en samsyn runt skolans miljöarbete? Enligt David Granell på Ringstorpsskolan är det viktigt att skapa en vision och att utifrån den formulera mål på både lång och kort sikt.

Så här gör vi skolmåltiden till en stund för lärande

I ett internationellt perspektiv utmärker sig den svenska grundskolan bland annat genom att eleverna enligt lag har rätt till gratis och näringsrik skolmat. På International School of Helsingborg använder vi detta som ett tillfälle att göra måltiderna till en integrerad del av våra elevers lärande. Vi gör detta genom konceptet ”pedagogisk lunch”, vilket är mer […]